Energielabels voor woningbouwcorporaties: Een stap richting een duurzame toekomst

20 mei 2024

Niet gecategoriseerd

Als woningbouwcorporatie ben je waarschijnlijk goed op de hoogte van de verplichting om alle verhuurde woningen te voorzien van een geldig energielabel. Sinds 2021 is er echter een belangrijke verandering doorgevoerd in de methodiek voor het toekennen van deze labels: de invoering van de NTA 8800 norm. Dit betekent dat woningen die vóór 2021 een energielabel hebben ontvangen, mogelijk niet meer aan de huidige eisen voldoen.

Wat houdt de NTA 8800 norm in?

De NTA 8800 norm is een nieuwe methodiek voor het vaststellen van de energieprestaties van gebouwen. Deze norm biedt een nauwkeuriger en realistischer beeld van het energieverbruik en de energiezuinigheid van een woning. Woningen die vóór 2021 zijn beoordeeld, zoals die met een energielabel C, kunnen volgens de nieuwe norm wellicht niet meer aan deze classificatie voldoen.

Waarom herbeoordeling noodzakelijk is

Woningen die een energielabel D hebben, maar beoordeeld zijn volgens de oude methodiek, moeten opnieuw worden beoordeeld. Dit is cruciaal omdat vanaf 2030 alle verhuurde woningen volgens het Klimaatakkoord minimaal een energielabel D moeten hebben volgens de NTA 8800 norm. Het niet voldoen aan deze eis kan ernstige gevolgen hebben, waaronder:

  • Verhuurbeperkingen: Woningen zonder een geldig energielabel D mogen vanaf 2030 mogelijk niet meer verhuurd worden.
  • Invloed op subsidies: Het verkrijgen van subsidies voor verduurzaming kan afhangen van het hebben van een actueel en geldig energielabel.

De rol van De Energieurs

Bij De Energieurs begrijpen we de complexiteit en de urgentie van het vernieuwen van energielabels volgens de NTA 8800 norm. Wij bieden uitgebreide diensten aan woningbouwcorporaties om hen te ondersteunen bij deze overgang. Ons team van ervaren energieprestatieadviseurs kan:

  • Actuele beoordelingen uitvoeren: Wij beoordelen je woningen volgens de NTA 8800 norm, zodat je een nauwkeurig en up-to-date energielabel ontvangt.
  • Maatwerkadvies bieden: We geven advies over welke energiebesparende maatregelen genomen kunnen worden om het energielabel te verbeteren.
  • Begeleiding tijdens het hele proces: Van de eerste beoordeling tot en met de implementatie van energiebesparende maatregelen en de uiteindelijke toekenning van het nieuwe energielabel, wij zorgen voor volledige ontzorging.

Het belang van tijdige actie

Het verduurzamen van een grote vastgoedportefeuille is een ingrijpend proces dat tijd en planning vergt. Daarom is het belangrijk om nu al stappen te ondernemen. Wacht niet tot het laatste moment om te beginnen met het herbeoordelen en verbeteren van je woningen. Door vroegtijdig te starten, heb je voldoende tijd om aanbestedingen uit te voeren, aannemers in te schakelen, plannen te maken en uit te voeren, en overleg te plegen met huurders.

Waarom kiezen voor De Energieurs?

De Energieurs staan bekend om hun deskundigheid en betrouwbare dienstverlening. Wij bieden:

  • Ruime ervaring: Ons team heeft uitgebreide ervaring in het adviseren en begeleiden van woningbouwcorporaties.
  • Compleet advies en begeleiding: Van initiële beoordeling tot en met de uitvoering van verbetermaatregelen, wij zijn er voor je.
  • Volledige ontzorging: Wij nemen de volledige last van de energielabeling uit handen, zodat je je kunt concentreren op andere belangrijke zaken.

Neem vandaag nog contact op met De Energieurs voor meer informatie of om een afspraak te maken. Samen kunnen we werken aan een duurzamere toekomst voor jouw vastgoedportefeuille.

En hoe nu verder?

Heb je vragen? Ben je geïnteresseerd? Plan een afspraak in!